Muhterem Kardeşlerim…
Kızmak tansiyonun yükselmesine sebep olur. Kızmak sonucu sinir bozulması ile, kasları büzülerek daralırsa, tansiyon artar. Nikotin gibi bazı zehirler, kana yayılan toksinler de, damarları daraltarak tansiyonu yükseltir. Bedeni ve sinirleri yormamalı, üzülmemelidir. Sinirleri teskin edici ilaç almalı, yeteri kadar uyumalıdır. Az tuzlu ve az yağlı perhiz yapmalı, idrar söken ilaç vermelidir. 
Unutmamak için de günah işlememek gerekir. Daima Allahü Teâlâyı anmalı, Peygamber Efendimiz aleyhisselama Salevat-ı Şerife getirmelidir.
Efendim;
Kızan kimse, sinirini yenemeyince, gazabı, nefret halini alır. Kızmak, kanın hareketinin artmasından [tansiyonun artmasından], meydana gelir. Allah için sinirlenmek, iyidir. Dine olan gayretindendir.

İslam Âlimleri, sinir sistemi bozukluklarında, (La havle vela kuvvete illa billah) okumayı da tavsiye etmektedirler. 
Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:
“-La havle vela kuvvete illa billah - okumak, 99 derde devadır. Bunların en hafifi sıkıntıdan kurtulmaktır.” [Ebu Nuaym]
[İmam-ı Rabbani hazretleri, din ve dünya zararlarından kurtulmak için her gün 500 defa “La havle vela kuvvete illa billah” okurdu. Okumaya başlarken ve okuyunca yüzer defa Salevat getirirdi. (Tefsir-i Mazheri)]

“Her gün yüz defa salevat getiren, münafıklıktan ve Cehennem ateşinden uzaklaşır ve kıyamette şehitlerle beraber olur.” [Taberani]

İmam-ı Rabbani hazretleri cinden korunmak için ve korkulu zamanlarda, “La havle vela kuvvete illa billah-il-aliyyilazim” okunmasını emrederdi.

Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
Dertlerden kurtulmak ve murada kavuşmak için 500 kere La havle vela kuvvete illa billah demeli, okumaya başlarken ve okuduktan sonra yüzer kere salevat-ı şerife okuyup dua etmelidir.

Unutkanlık ve çaresi

Unutkanlığa sebep olan çok şey vardır. 
Bazıları şunlardır:
Günah işlemek. “İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur” buyuruluyor. Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok durmak, işlerin dağınık olması, kötü kokulu şeyler yemek, uyuşturucu kullanmak, ekşi elma yemek.

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:
Kereviz, kuru üzüm, çörek otu yemek, koyun sütü içmek, başı, gül yağı ile yağlamak, badem yemek, misk ve karanfil kullanmak, kimyon unu koklamak, öd buharını teneffüs etmek, bal yemek.

Hadis-i Şeriflerde de buyuruluyor ki:
“Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.” [Hakim]
“Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!” [M.Nasihat]
“Kabak dimağı besler, aklı artırır.” [Deylemi, İ.Münavi]

Unutmamak için günah işlememek gerekir. Daima Allahü Teâlâyı anmalı, Peygamber Efendimiz aleyhisselama Salevat-ı Şerife getirmelidir. Hadis-i Şerifte buyuruldu ki:
“Söyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak için bana Salât-ü Selam getirsin!” [İbni Sünni]

Bir şeyi unutmayıp hatırlamak için saati sağ kola takmanın mahzuru olmaz, iyi olur. Peygamber Efendimizin de, bir şeyi unutmamak için, parmak veya yüzüğüne ip bağladığı, Hadis-i Şerifle bildirilmiştir. (Hâkim)

Allahu Teâlâ cümlemizi Kendisine layık Kul, Habibine layık Ümmet eylesin. (Amin)